Ar-Ge Direktörümüz Prof. Dr. Serdar Ünlü, Patent ve Marka özel sayısında Workshop Dergisi’nin Ar-Ge Merkezimiz ile ilgili sorularını yanıtladı
Ali Raif İlaç Ar-Ge Merkezi hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?
Şirketimizin Ar-Ge Merkezi 2 Ocak 2017 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescillenmiştir. Merkezimiz, 31 çalışanı ile Türk ilaç sektörüne hizmet vermektedir. Kurumsal portal ve dokuman yönetim sistemi ile fonksiyonel bir üst yapıya sahiptir. Tüm dozaj formlarını geliştirecek ve tüm gerekli analizleri yapabilecek teknolojik ve fiziksel alt yapıya sahiptir. Hedefimiz, ilk eşdeğer ürünleri hasta kullanımına sunmak ve ilaç üretiminde yerelleşmeye katkı sağlamaktır. Çalışan yetkinlik ve akademik kariyerine önem veren, her zaman araştıran, araştırırken gelişen, gelişirken büyüyen bir Ar-Ge Merkeziyiz.
Ali Raif İlaç olarak Turkishtime ARGE250 Araştırması’nda birinci sırada yer aldınız. Bu başarının hikayesini anlatır mısınız?
Başarımızda en önemli rol, Ar-Ge Merkezimizin titizlikle geliştirdiği yenilikçi ürünler ile ürün portföyümüzün genişliyor olmasıdır. Rekabetçi bir pazarda Ar-Ge Merkezimiz yeni ve nitelikli projeler oluşturdukça markalara ihtiyacımız artmaktadır. Ticari ürün markası, firmaların rekabet edebilmeleri açısından kullanılabilecek en önemli araçtır ve firmamız da tescillediği markaları özenle seçmektedir. Bu açıdan markalar, seçici bir ekip tarafından tek tek değerlendirilerek tescil süreci başlatılmaktadır.
‘’Turkishtime 2023 ARGE250 Raporu’nda
111 marka tescilimiz ile sadece ilaç firmaları arasında değil,
tüm sektörler arasında birinci sırada yer aldık.’’
Geçtiğimiz yıl kaç marka tescili gerçekleştirildi ve Ar-Ge çalışmalarınızda özellikle hangi alanlarda markalaşmaya önem verdiniz?
Ar-Ge çalışmalarımız, firmamızın stratejik hedefleri doğrultusunda yönlendirilmekte ve gelişmektedir. Firmamızın portföyüne katmak istediği yüksek katma değerli ve patentli ürünlerin ilk eşdeğerlerini geliştirmek ve bu ürünlerde markalaşmak öncelikli hedeflerimizdendir. Turkishtime Dergisi’nin Ar-Ge Merkezi harcaması en yüksek 250 şirketini değerlendirdiği ARGE250 raporlarına ilk olarak; 2018 yılında 66 marka tescili ile ilaç firmaları arasında 7. olarak giriş yaptık, 2019 yılında ise aynı kategoride 1. olduk. 2021 yılında 9. Uluslararası İlaç Kimyası Kongresi tarafından “Ar-Ge Merkezinde En Çok Marka Alan İlaç Firması” kategorisinde birincilik ödülünü aldık. 2022 yılında aynı kategoride 3. iken ‘Turkishtime 2023 ARGE250 Raporu’nda 111 marka tescilimiz ile sadece ilaç firmaları arasında değil, tüm sektörler arasında birinci sırada yer aldık.’
Yeni projelerde hangi alanlara odaklanmayı planlıyorsunuz?
Donanım alt yapısı ve personel yetkinliği ile tüm dozaj formlarını geliştirebilecek alt yapıya sahip olan Ali Raif İlaç, stratejik ve inovatif hedefleri doğrultusunda farklı farmasötik formlarını geliştirecek projelere yönelim de planlamaktadır. Firmamızın yaşama değer katma misyonu ile 60 yılı aşkın süredir deneyim kazandığı ve Türk ilaç sektörünün hizmetine sunduğu kardiyoloji, gastroenteroloji, parazitoloji, iç hastalıkları, endokrinoloji, psikiyatri, nöroloji, FTR, ortopedi, göğüs hastalıkları ve hematoloji alanlarında çalışmalarımıza devam ederek farklı ürün gruplarını da portföyümüze katmayı hedeflemekteyiz. İkitelli yeni üretim tesisimizin tamamlanması ile büyümeye, gelişmeye, farklı farmasötik form ve dozlarda da yeni ürünleri Türk ilaç endüstrisine kazandırmaya devam edeceğiz.
Ar-Ge yatırımlarınızın sürdürülebilirlik ve inovasyon açısından uzun vadeli hedefleri nelerdir? Bu hedeflere ulaşmak için nasıl bir yol haritası izliyorsunuz?
Ar-Ge yatırımlarımızı, sürdürülebilirlik ve inovasyon odağında uzun vadeli stratejilerle yönetiyoruz. Hedeflerimizi gerçekleştirmek için sürdürülebilir inovatif projelere yönlenmeyi önemsiyoruz. Yeni üretim tesisimizi inşa ederken çevreye duyarlı, karbon ayak izini azaltan çözümler geliştiren, döngüsel ekonomiye katkı sunan ürün ve teknolojileri geliştirerek, halk sağlığı için sürdürülebilir üretim odaklıyız. Kapsayıcı inovasyon ile herkesin erişebileceği ürünler geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Amacımız patentlenebilir sonuçlar üreten araştırmalar yaparak ulusal ve uluslararası sektörde söz sahibi olan bir Ar-Ge Merkezi olmaktır. Akademik iş birlikleri ile birlikte personelimizin lisans üstü eğitimine de ağırlık veren bir merkez olmayı hedefledik ve bu amaçla araştırmacılarımızı teşvik ederek lisansüstü eğitim programlarına katılmalarını sağladık. Hedeflerimize ulaşmak için sektörel ihtiyaçları analiz edip sürdürülebilir Ar-Ge temelli projeler belirliyoruz. Şirket içi inovasyon kültürü ile çalışanlarımızı bu fikirlere dahil ediyoruz. Başarılı projelerimiz sonucunda ortaya konulan ürünlerimizi hızlıca ticarileştirip ulusal ve uluslararası pazarlara sunuyoruz. Yeni teknolojileri sürekli güncelleyerek sektördeki gelişim sürecine katkı sağlıyoruz. Bu şekilde, sürdürülebilirlik odaklı inovasyon yaklaşımı ile sadece bugünün değil, geleceğin ihtiyaçlarına da çözüm üretmeyi amaçlıyoruz.
2023 TurkishTime ARGE250 Raporunu incelemek için tıklayınız.
Bu makale, WORKSHOP Dergi Kasım 2024 sayısında yayınlanan versiyonunun genişletilmiş halidir.
WS_90_ARİS